1. In India, "Family-Planning Programme" was started in:

(a) 1947

(b) 1950

(c) 1951

(d) 1965

Correct answer: (c) 1951

2. Surgical removal of testes of male to control the human population is:

(a) Castration

(b) Tubectomy

(c) Laparoscopy

(d) Vasectomy

Correct answer: (a) Castration

3. Fertilization of ovum can be prevented by:

(a) Tubal ligation

(b) Vasectomy

(c) Use of IUDs

(d) All of the above

Correct answer: (d) All of the above

4. Select sexually transmitted disease.

(a) Syphilis

(b) Dengue

(c) Malaria

(d) Filaria

Correct answer: (a) Syphilis

5. In IVF technique, fusion of ovum and sperm occurs in:

(a) Uterus

(b) Fallopian tube

(c) Culture medium

(d) Vagina

Correct answer: (c) Culture medium

6. The technique involving transfer of ovum of a donor female into the fallopian tube of recipient female is called:

(a) ZIFT

(b) IUT

(c) GIFT

(d) IVF-ET

Correct answer: (c) GIFT

7. Amniocentesis is a process to

(a) Determine any disease in the brain

(b) Know about disease of heart

(c) Determine karyotype and any hereditary disease in embryo

(d) All of these

Correct answer: (c) Determine karyotype and any hereditary disease in embryo

8. Contraceptive pills help in birth control by:

(a) Killing the sperms

(b) Forming barrier between sperm and ovum

(c) By preventing ovulation

(d) Killing the ovum

Correct answer: (c) By preventing ovulation

9. Tubectomy, a method of population control, is performed on

(a) Both males and females

(b) Males only

(c) Females only

(d) Only pregnant females

Correct answer: (c) Females only

10. Which one is the method of birth control?

(a) HTF

(b) GIFT

(c) IUDs

(d) IVF-ET

Correct answer: (c) IUDs

11. When natality is balanced by mortality, there will be:

(a) Decrease in population growth

(b) Zero population growth

(c) Increase in population growth

(d) Over population

Correct answer: (b) Zero population growth

12. What is function of copper-T?

(a) Stops cleavage

(b) Stops fertilization

(c) Checks mutation

(d) Stops gastrulation

Correct answer: (b) Stops fertilization

13. Oral contraceptives are prescribed in females to check:

(a) Ovulation

(b) Fertilization

(c) Implantation

(d) Entry of sperms into vagina

Correct answer: (a) Ovulation

14. Which of the following is a technique of direct introduction of gametes into the oviduct?

(a) MTS

(b) ET

(c) IVF

(d) POST

Correct answer: (c) IVF

15. Which of the following is a mechanical barrier used in birth control?

(a) Loop

(b) Copper-T

(c) Diaphragm

(d) Dalconshield

Correct answer: (c) Diaphragm

16. Test tube baby means a baby born when:

(a) It is developed in a test tube

(b) It develops from a non-fertilised egg

(c) The ovum is fertilised externally and thereafter implanted in uterus.

(d) It is developed by tissue culture method.

Correct answer: (c) The ovum is fertilised externally and thereafter implanted in uterus.

17. The sexually transmitted disease that can affect both male and female genitals and may damage the eyes of babies born of infected mother is:

(a) AIDS

(b) Syphilis

(c) Gonorrhoea

(d) Hepatitis

Correct answer: (c) Gonorrhoea

18. The test tube baby programme employs which one of the following techniques?

(a) Intra-Cytoplasmic Semen Injection (ICSI)

(b) Intra-Uterine Insemination (IUI)

(c) Gamete Intra-Fallopian tube Transfer (GIFT)

(d) Zygote Intra-Fallopian Transfer (GIFT)

Correct answer: (c) Gamete Intra-Fallopian Transfer (GIFT)

19. Oral contraceptive pills are composed of :

(a) Estrogen and progesterone

(b) Estrogen and testosterone

(c) Progesterone and testosterone

(d) Estrogen and G.H.

Correct answer: (a) Estrogen and progesterone

20. Which of the following birth control measures can be considered as the safest?

(a) Rhythm method

(b) Use of physical barriers

(c) Termination of unwanted pregnancy

(d) Sterilization techniques

Correct answer: (d) Sterilization techniques

21. Match the contraceptive methods given under column-I with their examples given under column-II, select the correct option from those given below.

Column-I

Column-II

A. Chemical

p. Tubectomy and Vasectomy

B. IUDs

q. Copper-T and loop

C. Barrier

 r. Condom and cervical cap

D. Sterilization

s. Jelly and foam

 

 t. Coitus interruptus and calendar method

(a) A = s, B = q, C = r, D = p

(b) A = s, B = t, C = q, D = r

(c) A = p, B = r, C = q, D = t

(d) A = s, B = q, C = t, D = p

Correct answer: (a) A = s, B = q, C = r, D = p

22. If the vasa efferentia in the human reproductive system get blocked, the gametes will not be transported from.

(a) Testes to epididymis

(b) Epididymis to vas deferens

(c) Ovary to Uterus

(d) Vagina to Uterus

Correct answer: (a) Testes to epididymis

23. MTP is considered safe to how many weeks of pregnancy?. 

(a) Eight weeks

(b) Twelve weeks

(c) Eighteen weeks

(d) Six weeks

Correct answer: (b) Twelve weeks

24. Saheli is:

(a) an oral contraceptive of females

(b) an oral contraceptive of males

(c) a diaphragm

(d) a foam

Correct answer: (a) an oral contraceptive of females

25. Female condoms are called:

(a) Nirodh

(b) Saheli

(c) Femidoms

(d) None of these

Correct answer: (c) Femidoms

26. Assisted reproductive technologies (ART):

(a) Include social awareness programme to educate people about reproductive health

(b) Include research center for birth control

(c) Include a number of special techniques which assist infertile couples to have children

(d) Both (a) and (b)

Correct answer: (c) Include a number of special techniques which assist infertile couples to have children

27. In chorionic villi sampling (CVS):

(a) Amniotic fluid is withdrawn

(b) A small amount of foetal tissue is withdrawn

(c) Villi sample is withdrawn

(d) Mother's serum is withdrawn

Correct answer: (b) A small amount of foetal tissue is withdrawn

28. The greatest biological problems faced by human beings is:

(a) population explosion

(b) depletion of ozone layer

(c) depletion of natural resource

(d) air pollution

Correct answer: (a) population explosion

29. Human population growth is:

(a) Lag

(b) Stationary

(c) Exponential

(d) Random

Correct answer: (c) Exponential

30. World population day falls on:

(a) 5th June

(b) 11th July

(c) 4th October

(d) 21st March

Correct answer: (b) 11th July