1. Sertoli cells are found in _____ of mammals.

(a) Kidney

(b) Ovary

(c) Testis

(d) Liver

Correct answer: (c) Testis

2. _____ is responsible for the inhibition of ovulation.

(a) Oestrogen

(b) Prolactin

(c) Progesterone

(d) Oxytocin

Correct answer: (c) Progesterone

3. Mature ovum enters fallopian tube through _____.

(a) Nephrostome

(b) Ostium

(c) Vagina

(d) Ureter

Correct answer: (b) Ostium

4. Interstitial cells of testis produce _____ hormone for the development of secondary sexual characters in males.

(a) Testosterone

(b) Progesterone

(c) Thyroxin

(d) FSH

Correct answer: (a) Testosterone

5. _____ is the structural and functional unit of testis.

(a) Fallopian tube

(b) Nephric tube

(c) Urethra

(d) Seminiferous tubule

Correct answer: (d) Seminiferous tubule

6. Dysmenrrhoea - a painful menstruation is caused by:

(a) Uterine tumours

(b) Ovarian cysts

(c) Pelvic inflammation

(d) All of the above

Correct answer: (d) All of the above

7. The sperm produce some enzymes known as "Spermiolysin" which helps in:

(a) Spermatogenesis

(b) Viability of sperm

(c) Penetration of sperm

(d) Movement of sperms

Correct answer: (c) Penetration of sperm

8. Gametes are _____ in chromosomal make-up.

(a) Diploid

(b) Haploid

(c) Tetraploid

(d) Polyploid

Correct answer: (b) Haploid

9. Zygotes contain _____ number of chromosomes.

(a) n

(b) 2n

(c) 3n

(d) 4n

Correct answer: (b) 2n

10. The sertoli cells are regulated by which hormones of pituitary?

(a) GH

(b) Prolactin

(c) FSH

(d) LH

Correct answer: (c) FSH

11. _____ is the intromittent organ of man.

(a) Lips

(b) Tongue

(c) Testis

(d) Penis

Correct answer: (d) Penis

12. Swelling of _____ in old persons obstructs urination.

(a) Seminal vesicle

(b) Prostate gland

(c) Bulbo-urethral gland

(d) Corpus spongiosum

Correct answer: (b) Prostate gland

13. Semen is composed of _____.

(a) Sperm and secretions from seminal vesicle

(b) Sperm, secretions from seminal vesicle, prostate gland and Cowper's gland

(c) Sperm and secretion from Cowper's gland

(d) None of these

Correct answer: (b) Sperm, secretions from seminal vesicle, prostate gland and Cowper's gland

14. In human being puberty occurs at the age of _____.

(a) 10-12 years

(b) 12-13 years

(c) 15-20 years

(d) 20-22 years

Correct answer: (b) 12-13 years

15. Menstruation cycle is controlled by ____.

(a) Oestrogen

(b) Progesterone

(c) Both (a) and (b)

(d) None

Correct answer: (c) Both (a) and (b)

16. The endometrium is the lining of _____.

(a) Vas deferens

(b) Oviduct

(c) Uterus

(d) None

Correct answer: (c) Uterus

17. In ______ testis is found inside the abdomen.

(a) Elephant

(b) Mouse

(c) Horse

(d) Dog

Correct answer: (a) Elephant

18. Testes are masses of units called _____.

(a) Uriniferous tubule

(b) Malpighian tubule

(c) Vas deferens

(d) Seminiferous tubule

Correct answer: (d) Seminiferous tubule

19. In human female the structure corresponding to penis is ____.

(a) Urethra

(b) Clitoris

(c) Glans 

(d) Vulva

Correct answer: (b) Clitoris

20. ____ are the nurse cells of spermatozoa.

(a) Leydig cells

(b) Germinal cells

(c) Sertoli cells

(d) Spermatids

Correct answer: (c) Sertoli cells

21. Androgens are secreted by _____.

(a) Testes

(b) Ovary

(c) Thyroid

(d) Adrenal

Correct answer: (a) Testes

22. Inhibin hormone is secreted by _____. 

(a) Interstitial cells

(b) Sertoli Cells

(c) Spermatocyte

(d) Oocyte

Correct answer: (b) Sertoli Cells

23. Identify the odd one of the following.

(a) Infundibulum

(b) Fimbriae

(c) Labia minora

(d) Isthmus

Correct answer: (c) Labia minora

24. Cowper's gland is a part of ____.

(a) Liver

(b) Pancreas

(c) Male reproductive system

(d) Female reproductive system of human

Correct answer: (c) Male reproductive system

25. Fallopian tube is also called _____.

(a) Oviduct

(b) Ejaculatory duct

(c) Ductus deferens

(d) Vagina

Correct answer: (a) Oviduct

26. Acrosome is related to

(a) Ovum

(b) Sperm

(c) Oocyte

(d) Spermatocyte

Correct answer: (b) Sperm

27. Fertilization in human takes place in:

(a) Fallopian tube

(b) Uterus

(c) Vagina

(d) Ovary

Correct answer: (a) Fallopian tube

28. Which of the following is normally diploid (2n)?

(a) Spermatids

(b) Spermatogonium

(c) Secondary spermatocyte

(d) Polar body

Correct answer: (b) Spermatogonium

29. Which is outermost extra-embryonic membrane?

(a) Amnion

(b) Allantois

(c) Chorion

(d) Yolk sac

Correct answer: (c) Chorion

30. Menstrual cycle stops during or after:

(a) Gestation period

(b) Lactation period

(c) 45-50 years of age

(d) All of the above

Correct answer: (d) All of the above

31. Synthesis of yolk is known as:

(a) Gluconeogenesis

(b) Glycolysis

(c) Vitellogenesis

(d) None of the above

Correct answer: (c) Vitellogenesis

32. Artificial labour can be induced by:

(a) Oxytocin

(b) Prolactin

(c) Thyroxine

(d) Corticosterone

Correct answer: (a) Oxytocin

33. Which of the following stores and nourishes the sperms?

(a) Ovary 

(b) Epididymis

(c) Oviduct

(d) Ureter

Correct answer: (b) Epididymis

34. The process by which spermatids are converted into sperms is called ____.

(a) Spermioteliosis

(b) Spermiogenesis

(c) Spermatogenesis

(d) Both (a) and (b)

Correct answer: (d) Both (a) and (b)

35. In a mature sperm the mitochondria are present in:

(a) Head of sperm

(b) Acrosome of sperm

(c) Neck of sperm

(d) Tail of sperm

Correct answer: (c) Neck of sperm

36. Clitoris is an outgrowth of which?

(a) Non-functional penis

(b) Analogous to penis

(c) Homologous to penis

(d) Functional penis in females

Correct answer: (c) Homologous to penis

37. Archenteron is surrounded by :

(a) Ectoderm

(b) Endoderm

(c) Mesoderm

(d) Blastomeres

Correct answer: (b) Endoderm

38. Extrusion of second polar body from egg nucleus occurs :

(a) After entry of sperm before completion of fertilization

(b) After completion of fertilization

(c) Before entry of sperms

(d) Without any relation of sperm entry

Correct answer: (a) After entry of sperm before completion of fertilization

39. Which one is the correct sequence in the process of development?

(a) Cleavge - zygote - fertilization - morula - blastula - gastrula

(b) Fertilization - zygote cleavage morula - blatsula - gastrula

(c) Fertilization - cleavage - morula - zygote - gastrula - blatsula 

(d)  Fertilization - zygote - blastula - morula - cleavge - gastrula

Correct answer: (b) Fertilization - zygote cleavage morula - blatsula - gastrula

40. Placenta of human being is formed by :

(a) Amnion 

(b) Chorion

(c) Allantois

(d) Allantois, chorion, and uterine wall

Correct answer: (d) Allantois, chorion, and uterine wall

41. Which type of cleavge occurs in the zygote of human female?

(a) Holoblastic and equal

(b) Meroblastic

(c) Holobalstic and unequal

(d) Diplobalstic

Correct answer: (a) Holoblastic and equal

42. In which stages of development three germ layers are formed ?

(a) Gastrula

(b) Blastula

(c) Coeloblast

(d) Morula

Correct answer: (a) Gastrula

43. Estrogen is secreted by:

(a) Interstitial cell

(b) Granulosa cells of Graffian follicle

(c) Germinal epithelium of ovary

(d) Pituitary

Correct answer: (b) Granulosa cells of Graffian follicle

44. Testes descend into scrotum in mammals for:

(a) Spermatogenesis

(b) Fertilization

(c) Development of sex organ

(d) None of these

Correct answer: (a) Spermatogenesis

45. Antrum is a cavity of:

(a) Ovary

(b) Graffian follicle

(c) Blastula

(d) Gastrula

Correct answer: (b) Graffian follicle

46. How many sperms are produced from a single primary spermatocyte?

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 5

Correct answer: (c) 4

47. Mammary gland is a modified ____.

(a) Sebaciuos glnad

(b) Sweat gland

(c) Cutaneous gland

(d) Scent glands

Correct answer: (b) Sweat gland

48. Acrosome of spematozoa is formed from:

(a) Lysosome

(b) Mitochondria

(c) Ribosomes

(d) Golgibodies

Correct answer: (d) Golgibodies

49. Sequence of hormone during menstrual cycle is ____.

(a) Oestrogen , Progesterone and FSH

(b) Progesterone, Oestrogen and FSH

(c) FSH, Oestrogen and Progesterone

(d) FSH, Progesterone and Oestrogen

Correct answer: (c) FSH, Oestrogen and Progesterone

50. How many autosomes are present in a mature human sperm?

(a) 20

(b) 22

(c) 44

(d) 46

Correct answer: (b) 22

51. A cavity in gastrula is ____.

(a) Archenteron

(b) Blastocoel

(c) Haemocoel

(d) Hydrocoel

Correct answer: (a) Archenteron

52. Proliferation of endometrium of uterus is controlled by:

(a) Relaxin

(b) Oxytocin

(c) Progesterne

(d) Oestrogen

Correct answer: (d) Oestrogen

53. Which one of the following is immortal?

(a) Somatic cell

(b) Germ cells

(c) Glomerular cell

(d) Pitucytes

Correct answer: (b) Germ cells

54. Which hormone in urine conforms pregnancy?

(a) Progesterone

(b) Estrogen

(c) Human chorionic gonadotropin

(d) Prolactin

Correct answer: (c) Human chorionic gonadotropin

55. The Leydig cells secrete:

(a) Glucagon

(b) Androgens

(c) Oestrogen

(d) Lactogen

Correct answer: (b) Androgens

56. In human fertilization occurs in:

(a) Uterus

(b) Vagina

(c) Fallopian tube

(d) Ovary

Correct answer: (c) Fallopian tube

57. During spermatogenesis, the first meiotic division is observed in:

(a) Spermatozoans

(b) Spermatids

(c) Ootids

(d) Primary spermatocytes

Correct answer: (d) Primary spermatocytes

58. The cells of Rauber are:

(a) Secretory cells of endometrium in uterus

(b) Inner cell mass of blastocoel

(c) Cells of trophoblast in contact with inner cell mass of blastocyst

(d) Sertoli cells

Correct answer: (c) Cells of trophoblast in contact with inner cell mass of blastocyst

59. Sperm of animal species A cannot fertilize ovum of species B because:

(a) Antifertilizin of A and B are not compatible.

(b) Antifertilizin of A and fertilizin of B are not compatible.

(c) Fertilizin of A and B are not compatible.

(d) None of the above.

Correct answer: (b) Antifertilizin of A and fertilizin of B are not compatible.

60. Humans are :

(a) Oviparous

(b) Viviparous

(c) Ovo-viviparous

(d) None of these

Correct answer: (b) Viviparous