A. ANSWER IN ONE/ TWO WORDS

1. Which part of human female reproductive system acts as womb? (Ans: Uterus)

2. Which cells of the testis secrete testosterone hormone? (Ans: Interstitial Cells/ Leydig Cells)

3. Which hormone of anterior pituitary is responsible for growth, maintenance and function of gonads? (Ans: FSH )

4. Animals having both male and female reproductive organ are called what? (Ans: Bisexual / Hermaphrodite / Monoecious)

5. What structure connects foetus with the uterine wall? (Ans: Placenta)

6. Through which process a zygote develops into an embryo? (Ans: Embryogenesis)

7. The foreskin around the glans penis is called what? (Ans: Prepuce)

8. What term is applied to the sexual cycle in non- primate mammals? (Ans: Oestrous)

9. Name the erectile tissue forming the glans penis. (Ans: Corpus spongiosum)

10. What term is used for the arrest of reproductive activity of human females at old days? (Ans: Menopause)

11. What term is applied for the various external genital organs in a woman? (Ans: Vulva)

12. Which structure of the ovary produces relaxin hormone? (Ans: Corpus luteum)

13. What term expresses the onset of sexual maturity in boys and girls? (Ans: Puberty)

14. What is the process by which a living organism produces young ones of its own kind? (Ans: Reproduction)

15. Which organ produces male gametes? (Ans: Testis)

16. Which organ produces female gametes? (Ans: Ovary)

17. What are the organs producing gametes called? (Ans: Gonads)

18. What is the scientific term for male gamete? (Ans: Spermatozoa)

19. What is the scientific term for female gamete? (Ans: Ovum)

20. What is produced when a sperm fertilizes an ovum? (Ans: Zygote)

21. What is the fertilization occurring outside the body of the organism called? (Ans: External fertilization)

22. What is the fertilization occurring inside the body of organism called? (Ans: Internal fertilization)

23. What is the process of union of two gametes completely and permanently called? (Ans: Syngamy/Fertilization)

24. In man, what is the condition called, in whom the testis fails to descend into scrotal sac? (Ans: Cryptorchidism)

25. Name a mammal in which the testis is intra- abdominal. (Ans: Elephant)

26. Which canal connects the cavity of the scrotal sac with the abdominal cavity? (Ans: Inguinal canal)

27. Name the structure that holds testis in position within the scrotal sac. (Ans: Inguinal cord/Spermatic cord)

28. What is the abnormality, where the inguinal canal fails to contract or reopen called? (Ans: Inguinal hernia)

29. What is the connective tissue covering the testis called? (Ans: Tunica albuginea)

30. In which tubules sperms are formed? (Ans: Seminiferous tubule)

31. Which cells supply nourishment to developing sperms? (Ans: Sertoli cells)

32. Which cells form the endocrine part of testis? (Ans: Interstitial/Leydig cells)

33. Which structure connects testis of man to the wall of scrotal sac? (Ans: Gubernaculum)

34. Through which duct sperms pass from testis to urethra? (Ans: Vas deferens/Ductus deferens)

35. What is constituted by sperm and secretions from seminal vesicle, prostate glands and Bulbourethral glands? (Ans: Semen)

36. What is the skiny covering on the glans penis called? (Ans: Prepuce)

37. What is the enlarged sensitive tip of the penis termed as? (Ans: Glans penis)

38. What is the period of intense sexual excitement termed as? (Ans: Orgasm)

39. What is the sexual intercourse scientifically termed as? (Ans: Coitus)

40. Which term describes the connective tissue of ovary in mammals? (Ans: Stroma)

41. In which structures inside ovary the ovum develops? (Ans: Graafian follicle)

42. Through which tube egg passes from ovary to uterus? (Ans: Fallopian tube/Oviduct)

43. Presence of which structure in the female genital system of girls is a proof of virginity? (Ans: Hymen)

44. At what age menstruation starts in girls? (Ans: 12 to 13 years )

45. What term is used to express start of reproductive capacity in women? (Ans: Puberty menarch)

46. Which term describes the ceasure of reproductive capacity in women? (Ans: Menopause)

47. On which day after the start of menstruation ovulation occurs in woman? (Ans: 14th day)

48. Where is the ovum fertilized in a woman? (Ans: Fallopian tube)

49. Which term describes the attachment of fertilized ovum to the uterine wall? (Ans: Implantation)

50. Implantation of fertilized ovum and its development till birth is expressed by which term? (Ans: Pregnancy)

51. Which hormone prepares the uterine wall for anticipated pregnancy as well as inhibits further maturation of Graafian follicles if pregnancy occurs? (Ans: Progesterone)

52. Which scientific term describes birth of young one? (Ans: Parturition)

53. What scar is left on ovary by the corpus luteum in case of failure of fertilization and pregnancy? (Ans: Corpus albicans)

54. Which term describes the period of heat in the sexually matured females in mammals other than primates? (Ans: Oestrous)

55. Which term describes the period from conception till child birth? (Ans: Gestation period)

56. What is the gestation period for human? (Ans: 280 days (approx.))

57. Which structure in the reproductive system of a woman is homologous to penis in men? (Ans: Clitoris)

58. Cowper's gland of male correspond to which gland of female? (Ans: Bertholin gland)

59. Who discovered human spermatozoa and in which year? (Ans: Leeuwenhoek-1675)

60. Technique of testing amniotic fluid for sex determination is known as what? (Ans: Amniocentesis)

61. Which part in male reproductive system store sperm? (Ans: Epididymes)

62. Secretion of which gland makes the semen alkaline? (Ans: Prostate)

63. What the protective fluid for embryo of mammals is called? (Ans: Amniotic fluid)

64. What kind of placenta develops in human? (Ans: Chorionic)

65. Where do you find the corpora cavernosa ? (Ans: Penis)

66. What is the peritoneal connection between ovary and uterus called? (Ans: Mesovarium)

67. Which part of the blastula gives rise to germ layers? (Ans: Inner cell mass)

B. FILL IN THE BLANKS

1. In humans fertilization takes place in ________. (Ans: fallopian tube)

2. The process of release of ovum from Graafian follicle is called _______. (Ans: Ovulation)

3. The milk produced during initial stage of lactation is called _______. (Ans: colostrum)

4. Corpus luteum secretes hormone _______. (Ans: progesterone)

5. The period between the fertilization and birth is called _______. (Ans: gestation)

6. The process which changes the zygotes to blastula is called _______. (Ans: cleavage)

7. _______ is the cavity of blastocyst. (Ans: Blastocoel)

8. _______ is the sexual intercourse between male and female sex. (Ans: Coitus)

9. is the process by which the sperm prepares itself to fertilize the ovum. (Ans: Capacitation)

10. Cessation of menstrual cycle in female is called _______. (Ans: menopause)

11. Development of secondary sexual character in male is controlled by _______. (Ans: testosterone)

12. External genitalia of female is _______. (Ans: vulva)

13. Scrotum is connected to abdominal cavity through a narrow canal is called _______. (Ans: inguinal canal)

14. The transformation of spermatid into sperm is called _______. (Ans: spermiogenesis)

15. Cavity of scrotum is called _______. (Ans: vaginal coelom)

16. The first menstruation begins at puberty and is called _______. (Ans: menarche)

17. Animals with self-fertilizing ability is called _______. (Ans: hermaphrodite)

18. Degenerated corpus luteum is called _______. (Ans: corpus albicans)

19. Mature ovarian follicle is called _______. (Ans: Graffian follicle)

20. _______ is the process of release of sperms into lumen of seminiferous tubules. (Ans: Spermiation)

21. _______ is the act of expelling the infant from mother's uterus. (Ans: Parturition/ Labour/ Child bitrh)

22. The embryo at so-called stage is known as _______. (Ans: morula)

23. Ovulation takes place in _______. (Ans: ovary)

24. At menopause, there is rise in urinary excretion of hormone _______. (Ans: FSH)

25. Graafian follicles are found in _______ of mammals. (Ans: ovary)

C. CORRECT THE UNDERLINED PORTION OF THE SENTENCES.

1. Humans are oviparous.

(Ans. Humans are viviparous.)

2. The ovum secretes enzyme hyaluronidase.

(Ans. The spermatozoa secretes enzyme hyaluronidase.)

3. ZP 3 glycoprotein is found in corona radiata.

(Ans. ZP, glycoprotein is found in zona pellucida.)

4. The mitochondria in human are paternal in origin.

(Ans. The mitochondria in human are maternal in origin.)

5. The morula is a hollow sphere of embryo.

(Ans. The blastula is a hollow sphere of embryo.)

6. Zygote is a single cell called haploid cell.

(Ans. Zygote is a single cell called diploid cell.)

7. The new born child between 0 and 30 days is called infant.

(Ans. The new born child between 0 and 30 days is called neonate.)

8. The baby between 0 month and 12 months is called toddlers

(Ans. The baby between 0 month and 12 months is called infants (baby).)

9. The process of formation of ovum in Graafian follicle is called spermiogenesis.

(Ans. The process of formation of ovum in Graafian follicle is called oogenesis.)

10. Sterility of man results if sperms are mobile

(Ans. Sterility of man results if sperms are non- motile.)

11. The lower part of uterus is vagina.

(Ans. The lower part of uterus is cervix.)

12. The rapid mitotic division of zygote is called fertilization.

(Ans. The rapid mitotic division of zygote is called cleavage.)

13. Degeneration of ovarian follicles is called oogenesis.

(Ans. Degeneration of ovarian follicles is called atresia.)

14. Intermixing of paternal and maternal chromosomes is called capacitation.

(Ans. Intermixing of paternal and maternal chromosomes is called amphimixis.)

15. The inner glandular lining of the uterus is stroma.

(Ans. The inner glandular lining of the uterus is endometrium.)

16. The implantation is the process of release of semen into vagina of female.

(Ans. The insemination is the process of release of semen into vagina of female.)

17. Development of unfertilized egg of an organism is called anisogamy.

(Ans. Development of unfertilized egg of an organism is called parthenogenesis.)

18. A period of sexual maturity is called menopause.

(Ans. A period of sexual maturity is called puberty.)

19. The process of formation of yolk in the ovum is called parthenogenesis.

(Ans. The process of formation of yolkin the ovum is called vitellogenesis.)

20. Vagina is the house where the foetus gets food and shelter.

(Ans. Uterus is the house where the foetus gets food and shelter.)