A. ANSWER IN ONE/ TWO WORDS

1. Name the technique to know genetic disorder of the foetus. (Ans: Amniocentesis)

2. Give the full form of IUD. (Ans: Intra-Uterine Device)

3. Expand MTP. (Ans: Medical Termination of Pregnancies)

4. Which period of menstrual cycle has highest chances of conception? (Ans: 10 - 17 days of menstrual cycle)

5. When was MTP legalised in India? (Ans: 1971)

6. Expand GIFT. (Ans: Gamete Intra-Fallopian Transfer )

7. Name the fluid from which foetal cells are obtained for chromosome analysis. (Ans: Amniotic Fluid)

8. At what stage is the embryo implanted in the uterus of the mother in case of test tube baby? (Ans: at 32 celled stage)

9. In which institute of India, Saheli, an oral contraceptive was developed? (Ans: CDRI - Central Drug Research Institute, Lucknow)

10. Name a non-medicated IUD. (Ans: Lippes loop)

11. Name bacterium that causes syphilis. (Ans: Treponema pallidum)

12. Name bacterium that causes gonorrhoea. (Ans: Neisseria gonorrhoea)

13. Name of virus that causes AIDS. (Ans: HIV - Human Immunodeficiency Virus)

14. Name the virus that causes genital warts. (Ans: HPV - Human papilloma virus)

15. Name the lice that cause pubic itching. (Ans: Phthirus pubis)

16. What term is used for blockage of fallopian tube? (Ans: Tubal Ligation)

17. What are the hormonal composition of oral pills? (Ans: Oestrogen and progestrogen)

18. Give term for cutting of vas deferens of male. (Ans: Vasectomy)

19. Give term for cutting of fallopian tube of female. (Ans: Tubectomy)

20. Name the female used to bring up in vitro fertilized ovum to maturity. (Ans: Surrogate mother)

21. Name the test tube produced in England. (Ans: Louise Joy Brown)

22. Name the term for pre-natal diagnostic technique aimed to know the sex developing foetus and congenital disorder. (Ans: Amniocentesis)

23. Which day is celebrated as world population day? (Ans: July -11)

24. Which state of India has the highest population density? (Ans: West Bangal)

25. Which state of India has the lowest population density? (Ans: Arunachal Pradesh)

26. What was the human population India according to 2001 census? (Ans: 1027 million)

27. Which Indian state has the highest birth rate? (Ans: Uttar Pradesh)

28. Which Indian state has the lowest birth rate? (Ans: Kerala)

29. Which is the most populous state of India ? (Ans: Uttar Pradesh)

30. What is the term used for inability to conceive? (Ans: Infertility)

B. FILL IN THE BLANKS

1. Rapid increase in human population is called _______. (Ans: population explosion)

2. An instrument used for tubal ligation is _______. (Ans: Laparoscope)

3. _______ is the surgical cutting of fallopian tubes of the female. (Ans: Tubectomy)

4. A state of healthy reproductive organs with normal function is _______. (Ans: reproductive health)

5. Vasectomy is the surgical cutting of _______. (Ans: vasa deferentia)

6. The viability period of human ovum is _______. (Ans: 2 days)

7. _______ involves the transfer of embryo at 8- celled stage in the fallopian tube of the female. (Ans: ZIFT - Zygote Intra-Fallopian Transfer)

8. Genital warts are caused by _______. (Ans: human papilloma virus)

9. Trichomonas vaginalis lives in _______ of female. (Ans: vagina)

10. The term _______ is used for termination of pregnancy before the foetus becomes viable. (Ans: abortion)

C. CORRECT THE UNDERLINED WORDS

1. The rapid increase in human population is called population crash.

(Ans: The rapid increase in human population is called population explosion.)

2. Sexual intercourse is called castration.

(Ans: Sexual intercourse is called coitus.)

3. Tubectomy is the surgical cutting of vasa deferentia.

(Ans: Vasectomy is the surgical cutting of vasa deferentia.)

4. Oligospermia is absence of motile sperms in semen.

(Ans: Azoospermia is absence of motile sperms in semen.)

5. Saheli contains steroidal preperation centchroman.

(Ans: Saheli contains non-steroidal preperation centchroman.)

6. Cu-T is a non-medical IUD.

(Ans: Lippes loop is a non-medical IUD.)

7. Cu-T releases Ca++ in uterus.

(Ans: Cu-T releases Cu++ in uterus.)

8. AIDS is caused by bacteria.

(Ans: AIDS is caused by virus - HIV.)

9. MTP is the surgical removal of testes.

(Ans: Castration is the surgical removal of testes.)

10. A female employed to rear an invitro developed embryo is called step mother.

(Ans: A female employed to rear an invitro developed embryo is called surrogate mother.)